Csak azért is Bella!

2014.07.09 14:04

Nézem őt. És hitetlenkedem... Annyira más! Annyira más lett... Ő az én Bellám és mégis...
- Anyu, vágd le a hajam ilyen rövidre! - mutatta nekem három nappal ezelőtt és kis tarkóját ütögette azzal az utánozhatatlan Bella-féle lágy, ám mégis határozott mozdulatokkal. Több órányi "ráhatásom" ellenére sem tágított tervétől, elég makacsnak bizonyult. Valóban komolyan gondolja a lány - gondoltam erre én. Az én kislányom. Épp, mint másfél évvel ezelőtt, csak akkor nem ennyire rövid frizurát gondolt ki magának. Hát rendben, akkor legyen úgy! Szerdán, a kerületi iskolák közötti néptánc találkozó végeztével neki is láttam. Egyenként bontogattam ki fonott fürtjeit és belevágtam. Rövidre sikerült, legalábbis a tetején és oldalt. Hátul azonban maradt egy kis hossza. Határeset, de még "elment", legalábbis nekem tetszett. (Igaz, elfogult büszke anya lévén nekem mindenhogy tetszenek a lányaim. Egyenes vagy ferde frufruval, esetleg anélkül, rövid és hosszú hajjal egyaránt.) Bella megnézte magát a tükörben és rábólintott, hogy így jó lesz. Bevallom, kicsit féltem. Megkérdeztem tőle, hogy ne vigyük esetleg mégiscsak fodrászhoz, hogy kiigazítsa vagy...? De egy idő után már ő győzködött engem, hogy neki így tetszik.
Bella nagyon tárgyilagos. Tárgyilagos és pont. Talán túlságosan is realisztikusan nevelem őt (jó, most ne számítsuk ide azt a seregnyi plüssállatkát, akik saját egyedi hangjukon szólnak hozzá nap, mint nap. Mármint az én magyar hangomon). Szóval tárgyilagos. Másnap megkérdeztem Bellát, hogyan fogadták új frizuráját az iskolában? Mire vállat vont és ezt felelte: Ibi néninek és Gabi néninek tetszett. Azt hiszem a lányoknak is. De a fiúk azóta csúfolnak.
Paff. Kész. Meg sem tudtam szólalni, csak figyeltem őt, változik-e bármilyen irányba is a tárgyilagossága? De semmi. Pakolta tovább a táskáját. Mire én: Mégis hogyan csúfolnak?
Bella: XY meglátott és köszönés helyett azt mondta: Bella, te rémesen festesz. YX -aki elvileg a legjobb barátja- pedig aznap már nem is akart a párom lenni a sorban. Ja -itt felvidult bájos kis arca, komolyan én fel nem foghatom, hogy találhatja őt bárki is csúnyának- és Z/X már többé nem szerelmes belém, mert megcsúnyultam!!! - Ezen nagyot kacagott, úgy igazán, szívből, csak olyan utánozhatatlan Bella-féle kacajjal. És ez volt az a pont, amikor megnyugodtam.
Bella tárgyilagos.
- Szombaton csak én leszek lány YX születésnapi buliján, és tudom, hogy senki nem fog velem foglalkozni. Még YX sem, így, hogy csúnya lettem. - Jól tudja magáról, hogy nem csúnya, ahogyan azt is jól látja, hogy mások csúnyának látják.
Értetlenkedem: Van akkor értelme elmenni arra a születésnapi bulira? Biztosan ezt akarod?
Mire makacsul rám néz - azzal az utánozhatatlan Bella-féle állhatatossággal - és úgy mondja: Igen. Én elmegyek arra a bulira. Még akkor is, ha senki nem szól hozzám egy szót sem! Ott leszek! És holnap délután megvesszük YX ajándékát, mert tudom, hogy minek örülne!

2014. május 23.