Kislányom

2012.10.26 20:30

Mi történhetett? Szinte észre sem vettem… Olyan más volt és olyan más lett… Emlékszem, ahogyan durcásan ellenkezett, mikor fel szerettem volna adni rá a kabátot. Ahogyan hangosan nevetett, miközben rizskásás fogacskái gyöngyszemekként hirdették, hogy nemrég bújtak csak elő ínyéből, és ahogyan felém szaladt apró lábacskáin.
Ma is hangosan tud nevetni, amikor jókedve van és foghíjas gyöngysora ma is szépen csillog, ha mosolyra nyílnak ajkai. Ma is szalad felém szép hosszú lábain, mert időközben ő is megnőtt, ahogyan a többi gyermek. Megnőtt. Igen, ez történhetett, s nem több.
Olyan szép, olyan bájos, olyan…. Okos! Igen, ő valóban nagyon okos nagylány lett. Bár még nem olyan nagy. Mégis…
Régebben. Nem! Régen még annyi mindent nem értett, hiába magyaráztam el neki tízszer, százszor… nagyon sokszor. Nem értette. Aztán telt az idő és idővel ő is megért. Megértette, amit korábban sehogy sem. Ma már nagyon sok mindent ért. Nem! Ő mindent ért, csupán el kell neki magyarázni. Nem sokszor, nem százszor, sem tízszer. Egyszer! Csupán egyszer kell elmondani valamit és már felfogja ésszel. Azzal az okos kis fejecskéjével.
Én pedig félek. És csak magyarázok, magyarázok miközben… sokszor félek neki többet mondani, mint, amit szívecskéje elviselne. Mert minden érdekli, és mindenről tudni akar. De én nem merek mindenről beszélni, hiszen azt nem lehet! Meg akarom őt védeni, hát sok mindenről hallgatok. Ő pedig tudja. Anya valamit elhallgat előlem! Talán szomorú is ekkor, látom a szemeiben, de még így is jobb, mintha tudná a teljes igazságot. Igazságot?
Félek majdan elmondani neki azt, hogy Kislányom, sokszor nincs igazság a Földön… Mert, hogy is lehet az? Hogyan…
És akkor majd mit mondjak neki? Ha a szemembe néz és megkérdezi, hogy hogyan történhet meg a rossz? Az, amiről ő addig még csak nem is tudott… Meg fogja tudni. Idővel mindenről tudni fog és megismeri a világ szomorú arcát is. Én pedig félek, hogy akkor majdan sokszor lesz szomorú az ő édes arcocskája is. Az arc, mely oly sokat jelent nekem. Csupán az életet… És akkor nekem a szívem fog megszakadni érte….