Tesz-Vesz Blogger verseny

2012.03.12 12:13

Maci vs. Nintendo - avagy mivel is játsszon inkább a gyermek?

Bevezetésként előrebocsátom, hogy nem lehet a macit összehasonlítani a Nintendo-val. Két kislány édesanyjaként szereztem ugyan némi tapasztalatot a gyermekek kedvelt játékának terén, ám ez korántsem elég ahhoz, hogy egyértelműen el tudnám dönteni, vajon melyik a jobb? Mert kérdem én: milyen szempontból jobb? Kinek melyik felel meg jobban? A gyermekek személyisége sok esetben homlokegyenest különbözik egymástól, ezért nem lehet csakúgy beskatulyázni őket. Eleve már a nemük is meghatározó lehet. Persze az sem kizáró ok, hiszen egy kislányt is éppúgy vonzhatják a kisautók, Nintendo vagy egyéb más fiús játékok, mint a srácokat. Ám ennek az ellenkezője is igaz lehet, ám az már kevésbé kedvelt témakör és most nem is erről szól ez a blog.

Ahhoz tehát, hogy választ tudjunk adni a címben felvetett kérdésre, első körben tudnunk kell, hogy gyermekünk kíváncsiságát, játékos kedvét mi elégíti ki, mi okoz számára örömet? Ehhez pedig ismernünk kell őt magát. Személy szerint nem vagyok egyik játékfajta ellen sem. Infantilis lévén jómagam előszeretettel veszem kézbe a kis családunk tagjaiként számon tartott különböző plüss állatfigurákat. Sőt mi több, egyénenként hangokat is kölcsönzök számukra. Ez a "szokásom" egészen gyermekkoromig nyúlik vissza, mikor megkaptam életem legkedveltebb nagyméretű plüsskutyusát, Nagykutyust. Két éves forma lehettem ekkor. Onnantól pedig nem volt megállás. Gyermekként még nem sokat tudtam a Nintendo-ról. Hallani persze hallottam már róla, de semmi több. Volt azonban legóm, igaz nem Duplo, hanem az a "sima" hagyományos, kisebb méretű építőjáték. De nekem az is tökéletesen megfelelt. Hintalovam sem volt, ellenben sok időt töltöttem a játszótér egyik hintájában. Nagyobbik kislányom, Bella szintén örökölte a plüssjáték iránti szenvedélyemet, ugyanakkor ő az egy hónapja vásárolt playstation játékával is szívesen játszik. Sokszor felnőtteket megszégyenítő gyorsasággal és ügyességgel hajtja végre a játék kínálta feladatokat. Engem bár nem vonz ez a világ, azért kislányom diadala felett érzett öröme engem is magával ragad.

Nem tiltom el a különféle technikai herkentyűktől sem. Ennek eredményeként, ötéves kislányom már egyedül tud válogatni az általunk megnyitott, gyermekzenéket és klipeket tartalmazó youtube oldalak között. Vallom, hogy hadd tanuljon, ismerje meg az egyes technológiákat, természetesen az ő szintjének megfelelően és nem utolsósorban szülői ellenőrzés alatt. A televízióval sem vagyunk másként. Nem tiltjuk őfelségét, azonban szigorú kontroll alatt tartjuk, mert valóban nem mindegy, hogy mai világunkban mik jutnak el gyermekeinkhez? Ne legyenek ezek az eszközök szimpla "babysitterek", egyfajta gyermekfelügyelők, mert bizonyos esetekben annak súlyos vonzatai lehetnek.

Figyeljünk hát oda rájuk, ugyanakkor hagyjuk, hadd bontogassák kis szárnyacskáikat így fél-szabadon. Én minden szülőtársamnak sok-sok türelmet kívánok mindehhez!

 

Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul:

www.teszvesz.hu/bloggerverseny

Jelentkezz Te is!